Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris GOFFART POLOMÉ ARCHITECTES Fleche-texte-gris Salt Warehouse
Projet

Salt Warehouse

Architecte

GOFFART POLOMÉ ARCHITECTES

En association momentanée avec

avec RGPA (GOFFART POLOMÉ ARCHITECTES - RESERVOIR A)

Programe
Located in the heart of the Belgian Ardennes, in a rural area where forests of coniferous and grasslands shape the landscape, the project of a salt storage warehouse is meant to echo agricultural barns structuring the horizon. In that respect, the warehouse is inspired by a traditional volumetry whose codes are reinterpreted in a neo-vernacular approach, transcending ancestral building principles of sylvicultural hangars, a common typology in the region.
[...]
About
The important stature of the project induced by its use becomes a singular silhouette at the scale of the site. In that respect, the materiality is intended to soften the impact of the volumetry on the landscape by dealing with the transparency of the upper part of the building. Facades are covered with polycarbonate panels in a diaphanous approach which plays on the ambiguity of its transparent and reflexive characteristics: its presence on site is felt as much as from the inside than the outside similarly to a stained-glass.

By night, when snow covers the plain, the building lights up and acts as a reassuring lantern into the dark. In the middle of the storm, the hangar illuminates the site following the ballet of dispersion vehicles.

From a building point of view, the project spontaneously reveals itself in a frugal sincerity – a warehouse is above all a sheltered structure. By echoing the sylvicultural character of the region, the wooden structure reveals itself both from the inside and the outside reinforcing the project integration into its context. Beyond the architectural bias, the wood also refers to a practical answer. Indeed, its natural proprieties make it less sensitive to an environment as corrosive as storing salt is.
[...]
Typology
Transport
Status
Built
Year of conception
2019
Year of delivery
2020
Client
Région Wallonne - Service Public de Wallonie (SPW)
Total budget
265.000
Per square meters
613,43
Area
432

site administratif du District d’Houffalize – Fontenaille 7
6661 Houffalize

Plus d'informations
GOFFART POLOMÉ ARCHITECTES

Repertory

Newsletter

subscribe

All our newsletters

WBA

Place Sainctelette 2
1080 B - Bruxelles


T +32 2 421 83 72
contact@wbarchitectures.be

back to top
Concept & Design : Salutpublic | Development : Bien à vous