Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris Pigeon Ochej Paysage Fleche-texte-gris Villers-la-Ville Abbey
Projet

Villers-la-Ville Abbey

Architecte

Pigeon Ochej Paysage

En association momentanée avec

Binario architectes

Programe
Development of a visitor center and tourist routes to the ruins of the Villers-la-Ville Abbey.
About
As a base for the project, the master plan produced by the Institut du Patrimoine Wallon provides for the establishment of a new access route to the ruins of the abbey taking a path on the hill opposite to avoid crossing the N275 national road with dense traffic and fast.
This landscaped and scenographic route is the heart of the intervention and begins in the old abbey mill, an imposing historic building located outside the present wall of ruins. This building is transformed into an interpretation center for the history of the site and serves as the starting point for the educational trail. A new footbridge connects it to the hill.
The project seeks to redefine the landscape entities along this promenade. It shall end in the garden of the pharmacy, the last room before the passage towards the architectural remains via a second footbridge and an elevator.
This historic medicinal garden, here since the origins of the abbey, has given rise to long debates between archaeologists and historians. The arrangement carried out conforms to the lines present on the most convincing old pictorial documents and dating from the classical period.
The various elements studied take place in the site as so many signs, sober but assertive, of a renewal of the tourist and cultural dynamics of the place as a whole.
[...]
Typology
Tourism
Status
Built
Year of delivery
2016
Client
Institut du Patrimoine Wallon
Total budget
700000
Per square meters
116,5

55, Rue de l'Abbaye
1495 Villers-la-Ville

Plus d'informations
Pigeon Ochej Paysage

Repertory

Projets

Newsletter

subscribe

All our newsletters

WBA

Place Sainctelette 2
1080 B - Bruxelles


T +32 2 421 83 72
contact@wbarchitectures.be

back to top
Concept & Design : Salutpublic | Development : Bien à vous